Anders Folmer Buhelt fra Akademiet for Social Innovation vil have de sociale mål til at fylde mere.
Af Steen Nedell Christensen
FN’s verdensmål handler ikke kun om klima og ambitionerne om en grønnere planet, men i den lille ”andedam” Danmark er der en tendens til kun at tænke på det grønne og bæredygtige, når man taler om målene.
Det siger akademichef Anders Folmer Buhelt fra Akademiet for Social Innovation i podcasten Aftryk, der har Grith Okholm Skaarup som vært.
Her vender de to bud på nye løsninger for samfundet og kommer omkring en række emner, hvor social innovation kan gøre en positiv forskel for samfundet.
Anders Folmer Buhelt beskrives af Grith Okholm Skaarup som typen, der ikke skaber lederskab, men naturligt følgeskab. Det har han gjort i sine mange år som leder, hvor han altid har arbejdet for de svage grupper i samfundet og for at gøre en forskel med medmenneskelighed.
De to samtaleparter har et langt bekendtskab, der begyndte, da Anders Folmer Buhelt var direktør for Ungdommens Røde Kors og Grith Okholm Skaarup var CSR- og kommunikationsansvarlig ved Kammeradvokaten. De havde der et samarbejde i et partnerskab om bl.a. pro bono-arbejde og en lang række konkrete aktiviteter til fordel for sårbare børn og unge, og for at tage et samfundsmæssigt ansvar, der gav mening, og som Anders Folmer Buhelt fremhæver, har sat aftryk udover det sædvanlige CSR-arbejde med helt konkrete mål og løsninger, der blev muliggjort.
"Når vi ser på de grønne tiltag, ser vi investeringer. Når vi ser på det sociale, ser vi det som udgifter. Men vi kunne også se på de penge, vi bruger på velfærd som investeringer."
- Anders Folmer Buhelt
Den grønne, den sociale og den økonomiske bundlinje
”Allerede i begyndelsen af 90’erne talte man i Gro Harlem Brundtland-rapporten om tre bundlinjer – den grønne, den sociale og den økonomiske, som skal hænge sammen. Det har vi glemt, og det skal vi blive langt bedre til at tage op igen. Både som almindelige mennesker, som organisationer og som virksomheder,” siger Anders Folmer Buhelt. Akademiet for Social Innovation arbejder for, at samfundet kan skabe løsninger på sociale og samfundsmæssige problemer. Anders Folmer Buhelt siger i podcasten, at vi som mennesker godt kan se fornuften i at investere i klimaet, men at vi har sværere ved at investere i fællesskabet. ”Når vi ser på de grønne tiltag, ser vi investeringer. Når vi ser på det sociale, ser vi det som udgifter. Men vi kunne også se på de penge, vi bruger på velfærd som investeringer.", siger han. '
"Vi ved, at det er, når man sætter dagsorden, beslutter en mission og forfølger den, at man skaber nyt. Jeg kan bare ikke forstå, hvorfor man ikke gør det samme på det samfundsmæssige område. Vi kunne sætte nogle ambitiøse mål om at være det bedste samfund på jorden.
- Anders Folmer Buhelt
Det bedste samfund på jorden
"Alle de penge, vi bruger på uddannelse og sundhed, kunne vi se som investeringer i fremtiden i bedre folkesundhed, som giver et bedre liv, giver et bedre fællesskab, giver større sammenhængskraft, og giver folk flere år på arbejdsmarkedet, hvis vi skal tage de økonomiske briller på,” siger Anders Folmer Buhelt. ”Vi ved, at det er, når man sætter dagsorden, beslutter en mission og forfølger den, at man skaber nyt. Jeg kan bare ikke forstå, hvorfor man ikke gør det samme på det samfundsmæssige område. Vi kunne sætte nogle ambitiøse mål om at være det bedste samfund på jorden. Nogle vil sige, at vi er det i dag, men vi kan blive endnu bedre, og vi skal i hvert fald ikke hvile på laurbærrene.”
”Vi skal have mere medmenneskeligt perspektiv, og vi skal være mere bevidste om også at investere i menneskeliv. I hinanden og fællesskabet. Investering i menneskeliv og den social-
og samfundsansvarlige kapital burde være mærkesager, der var os endnu mere nærliggende end den grønne omstilling. Som jo også er vigtig, for det hele hænger sammen"
- Grith Okholm Skaarup
Investering i menneskeliv
Grith Okholm Skaarup finder Anders Folmer Buhelts input meget relevante. ”Den grønne omstilling er meget vigtig, men den kan måske godt blive lidt abstrakt. Vi kan lettere mærke, hvis vi gør nogle ting, som betyder noget for det enkelte menneske. Man skal kunne mærke, at man gør en forskel,” siger hun og pointerer FN’s verdensmål om ulighed og ligestilling. Hun fremhæver, ”Vi skal have mere medmenneskeligt perspektiv, og vi skal være mere bevidste om også at investere i menneskeliv. I hinanden og fællesskabet. Investering i menneskeliv og den social- og samfundsansvarlige kapital burde være mærkesager, der var os endnu mere nærliggende end den grønne omstilling. Som jo også er vigtig, for det hele hænger sammen og handler om liv - men også i et perspektiv af de store dele af liv og arter på kloden, vi med den rene økonomiske tænkning allerede har udryddet og ødelagt.” Derfor finder Grith det også naivt at tro, at det er den økonomiske værdisætning, der skulle rumme alle svarene.
“Markedskræfterne alene har fejlet fatalt, så ja selvfølgelig skal vi skabe økonomi, så det økosystem kan løbe rundt, men hvis vi ikke forstår at sætte værdi på hinanden som mennesker - på menneskeliv først og fremmest, så vil den grønne omstilling også fejle. Det her handler om noget større. Om en bevidsthed om, at vores valg og aftryk som mennesker forplanter sig både i hinanden, kloden og fremtiden, og det er det helhedsorienterede blik, vi har brug for for i højere grad at kunne nuancere de demokratiske reguleringer og beslutninger for det fælles bedste.” siger Grith Okholm Skaarup, der er stifter af virksomheden Humtech.
Se Aftryk 07: Anders Folmer Buhelt - Social innovation som samfundsløsning
MØD MEDMENNESKET Anders Folmer Buhelt, akademichef ved Akademiet for Social Innovation.
Om Social innvotion som samfundsløgning Anders gør os klogere på værdien af social innovation som en vej til samfundsudvikling og -løsninger, der kommer flest muligt til gode. Skabt af og for fællesskabet på tværs af sektorer og skel, og hvor vi hver især som mennesker bidrager med det, vi bedst kan og formår.
Aktuelle og skræddersyede oplæg til dig
Vil du være klogere på menneskelige behov i den teknologiske tidsalder? Så kan du booke aktuelle og skræddersyede foredrag og workshops med stifter af Humtech Grith Okholm Skaarup her eller finde alle ydelser samlet her.
Vil du læse eller bidrage til det digitale medie Humtech Impact?
Humtech Impact er journalistik om menneskelige behov i en teknologisk tidsalder - formidlet i tekst, billeder, audio og video og skabt af kommunikatører og journalister ved Humtech.
CO-Lab og bidrag
Det digitale medie Humtech Impact bringer også gæsteindlæg inden for det redaktionelle område eksistens, teknologi, lederskab, arbejdsliv og livsdesign. Artikelbidrag, lyd eller video kan sendes sammen med kontaktinfo og portrætfoto via bidragsformularen her.