top of page
Forfatters billedeMarie Højland Henriksen

Humtech tester tech: Meta Learn selvhjælpsapp - psykologisk selvhjælpskit i lommestørrelse.

Selvhjælpsappen har gjort sin entre på den digitale scene

Af: Marie Højland Henriksen


I en tid, hvor mobile apps vinder stor popularitet og overtager underholdningsindustrien i form af film- og musikstreamingtjenester, lydbogsplatforme og sociale medier, har en ny genre vundet indpas i de personlige, digitale arkiver: Selvhjælpsappen. Digitale værktøjer, der går ind og supplerer – eller ligefrem konkurrerer med – selvhjælpsbogsgenren og terapisessioner. Og ikke uberettiget.

 

Hjælp til selvhjælp med MetaLearn

Meta Learn er en app, som gennem billedsproglige øvelser træner dine metakognitive strategier.

Meta Learn er en app, som gennem billedsproglige øvelser træner dine metakognitive strategier. Det betyder på mere gængs dansk et værktøj, der kan forbedre uhensigtsmæssige tanke- og opmærksomhedsmønstre. Selvom du har Meta Learn med dig i lommen, så bygger konceptet ikke på lommefilosofi. Meta Learn-appen er solidt forankret og grundlagt på velfunderede metakognitive metoder, som har høj evidensrate til at virke mod angst, depression og stress.

 

Simpel struktur og let afkodelige analogier

Metalearns simple struktur og de let afkodelige analogier virkede.

Min test af Meta Learn faldt sammen med en arbejdsmæssig hektisk og usikker periode (den første af mange i en hverdag som freelance tekstforfatter). Jeg svarede på forundersøgelsen, som skulle vurdere min generelle sindstilstand, hvorfra appen genererede anbefalinger til øvelser, som kunne være behjælpelige.


Førstehåndsindtrykket var, at appen virkede simpel og øvelserne måske en smule banale. Men efter at have gennemført øvelser, hvor jeg bl.a. flyttede opmærksomhed fra mine bekymringstanker ved at gå på opdagelse i et fint landskabsfoto, fandt jeg hurtigt ud af, at den simple struktur og de let afkodelige analogier virkede.


Som en sendiagnosticeret kvinde med ADD, ser jeg en stor værdi i de værktøjer, appen tilbyder til at tage kontrol over løsløbne, destruktive overtænkningsmønstre – de såkaldte myldertanker, som spæner rundt på øverste etage og laver ravage.

 

Selvhjælpsapp over Terapi?

Den mellemmenneskelige relation mellem patient og behandler kan appen ikke erstatte.  Og det skal den heller ikke.

Metakognitiv metode består primært af samtaleterapi, suppleret af analogibaserede (billedsproglige) øvelser. Den mellemmenneskelige relation mellem patient og behandler kan appen ikke erstatte. Og det skal den heller ikke. Dén kan nemlig have stor betydning for reel bedring. Derimod skal den fungere enten som supplement eller som hjælp til selvhjælp, når der opstår barrierer, som forhindrer dig i at gå i terapi.


"Det er altid bedre at tilbyde hjælp til dem, der kæmper med psykiske udfordringer, fremfor at lade dem vente i lang tid på hjælp. Meta Learn er en ideel løsning, da appen er intuitiv og nem at bruge. Den er en støtte til fysisk terapi; både én til én og gruppeterapi, da klienterne nemt kan repetere og træne øvelser hjemme”, forklarer Jette Fredslund, Psykoterapeut MPF med speciale i metakognitiv terapi og en af medstifterne af Meta Learn.

 

Selvhjælp sat i system

Meta Learn er interaktiv, hvilket giver et større udbytte end selvhjælpsbøger og lignende materialer,

Selvom der findes evidens for selvhjælpsbøgers positive effekt, findes der også eksempler på, at de kan virke selvbekræftende og forstærkende på uhensigtsmæssige adfærdsmønstre. Bøgerne kræver af dig, at du skaber din egen struktur, hvor du sætter de velmenende råd i system i din egen dagligdag. Det kan være rigtig brugbart, men de kan også kræve mere af dig, og vigtigst fordrer de måske ikke i samme grad en aktiv praksis. ”Meta Learn er interaktiv, hvilket giver et større udbytte end selvhjælpsbøger og lignende materialer, da vi ved, at vi lærer bedst ved aktivt at gøre noget frem for fx. passiv lytning til en selvhjælpslydbog”, siger Jette Fredslund.


Et tankebanebrydende og trivselsforbedrende værktøj

Det giver efter min vurdering god mening at downloade en selvhjælpsapp som MetaLearn, hvis du, lige som jeg, ønsker at træne din hjerne til at tænke i andre, mere konstruktive baner. Eller at investere i det som et trivselsforbedrende værktøj, som kan tilbydes til medarbejdere som et stressforebyggende initiativ.

 

Disclaimer: Stifter af Humtech Grith Okholm Skaarup har hjulpet Meta Learn som del af Advisory Board.

Derfor er artiklen skrevet, uvildigt og neutralt af skribent og testbruger Marie Højland Henriksen.



HUMTECH IMPACT

Vil du læse eller bidrage til det digitale medie Humtech Impact? 

Humtech Impact er journalistik om menneskelige behov i en teknologisk tidsalder - formidlet i tekst, billeder og audio og er skabt af kommunikatører og journalister ved Humtech. 


CO-Lab og bidrag

Det digitale medie Humtech Impact bringer også gæsteindlæg inden for det redaktionelle område eksistens, teknologi, lederskab, arbejdsliv og livsdesign. Artikelbidrag, lyd eller video kan sendes sammen med kontaktinfo og portrætfoto via bidragsformularen her.

Comments


bottom of page